Idealną wskazówką na dopasowanie wina do włoskiego makaronu jest… odrzucenie makaronu i zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest najzwyczajniej w świecie brezentem dopełniającym akompaniujące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest chłopskim, pomidorowym daniem. Tego rodzaju potrawa pożąda wina, który znakomicie połączy się z wypiekanym pomidorem i czerwonym mięsem. Jeżeli myślisz o czerwonym winie, masz rację, jakkolwiek które z nich będzie w największym stopniu właściwe? Przeważnie jest tak, że najlepiej przystosować wino z tego samego rejonu we Włoszech z jakiego tradycyjnie pochodzi danie – tutaj zdołałoby się uczynić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, jakie ma potężny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak też jest o odpowiedniej strukturze pasującej do dania.
włoska restauracja w centrum Krakowa
Recepta na sos pomidorowy do makaronu
• Sosy na bazie pomidorów są silnie kwaśne oraz często mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
• Z powodu kwasowości w pomidorach, najważniejszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Istnieje bez liku przeróżnych odmian winogron (oraz mieszanek), które będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
• Jeżeli do takiego włoskiego makaronu doda się trochę więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) wolno trochę o wiele bardziej poszaleć.
• Polecane tutaj jest wyżej wspomniane Primitivo, jakkolwiek także Sangiovese, Negroamaro, lub również Nero d’Avola.
Co do pasty z sosem serowym?
Trudno jest odszukać wino, jakie nie smakowałaby dość przyzwoicie z serem, w związku z tym zamiast tego poprawniej pomyśleć o dobraniu stosownego jako o okazji do tego, żeby spróbować nieco znacznie bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano lub Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem i podkreśli smakowitość sera. Do tego lżejsze czerwone wina z są następnym perfekcyjnym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, głównie jeśli w sosie są grzyby bądź też warzywa korzeniowe. Oto kilka opcji, których warto spróbować: jeżeli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana lub Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy także Sangiovese.